Als er iets is waar je me altijd gelukkig mee kan maken, dan is het wel bananenbrood. Het smaakt overheerlijk en het is de ideale snack. Nog een pluspunt is dat wanneer je zelf bananenbrood maakt je huis echt overheerlijk ruikt. Trust me on this!

Fun fact: 2 jaar geleden ben ik op 1 jaar 2 keer naar Hawaï geweest met mijn lief! De eerste keer hadden we braaf zelf geboekt en we waren instant verliefd op de eilanden. Mijn lief is fotograaf en had hier een prachtige foto gemaakt in een krater tijdens één van onze wandelingen. Enkele maanden nadat we terug waren heeft die foto de hoofdprijs gewonnen van een wedstrijd. Drie keer raden wat de prijs was… Een reis naar Hawaï, I kid you not! Dus zijn we nog eens terug gegaan naar al onze favoriete plekjes op Big Island. Hier is echt onze liefde voor bananenbrood ontstaan. Je vindt er talloze kraampjes langs de weg met overheerlijk homemade bananenbrood, de ene versie nog lekkerder dan de andere. We maken dit dus thuis regelmatig om ons toch terug even op het eiland te wanen.

[qodef_single_image enable_image_shadow="no" image_size="full" image="82455"]
[qodef_single_image enable_image_shadow="no" image_size="full" image="82456"]

Het basisrecept

Ik gebruik altijd het basis recept van “The healthy veganista”. Het recept kan je hier terug vinden.
Hier komen de ingrediënten, goed voor 1 bananenbrood.

Natte ingrediënten:
– 4 bananen, geplet met een vork
– 60ml amandelmelk (of andere plantaardige melk, ik gebruik vaak havermelk)
– 75ml kokosolie (gesmolten)

Droge ingrediënten:
– 75g kokosbloesemsuiker (of 1 fijngehakte dadel)
– 2 tl bakpoeder
–  snuifje zout
– 245g spelt bloem (kan vervangen worden door een andere soort bloem naar keuze)
– Toppings: schijfjes banaan, chocolade schilfers, walnoten, kokos,…

[qodef_single_image enable_image_shadow="no" image_size="full" image="82458"]
[qodef_single_image enable_image_shadow="no" image_size="full" image="82457"]

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 180°. Neem een bakvorm naar keuze en leg er bakpapier in.
  2. Plet in een grote kom de bananen met een vork. Er mogen zeker nog stukjes in zitten.
  3. Voeg de natte ingrediënten bij het bananen mengsel. Doe dit één voor één + in de volgorde dat ze bij de ingrediënten staan.
  4. Voeg de droge ingrediënten bij het bananen mengsel. Doe dit één voor één + in de volgorde dat ze bij de ingrediënten staan.
  5. Spatel het deeg in je cakevorm en zorg dat het mooi verdeeld is. Nu kan je jouw gewenste toppings toevoegen! Ik gebruik vaak 2 halve bananen, doormidden gesneden, samen met wat noten dat ik in huis heb. Ook lekker als je nog een lepel pindakaas door het deeg roert!
  6. Bak de cake in het midden van de oven voor 50 minuten. Prik er met een mes in, er zouden geen klonters deeg aan mogen hangen.
  7. Laat de cake 30 minuten afkoelen. Hierna is je bananenbrood klaar! Je kan het 3 tot 4 dagen bewaren, maar laten we eerlijk zijn, zo lang gaat het toch niet overleven. Wrap het in plastic folie om het te bewaren.

 

Enjoy lieve mensen, Namasté!