Onze keramiek is dan wel handmade, er zijn enkele tools die ons helpen om onze stukken mooi af te werken. Ik geef je graag een inkijk in onze atelier aan de hand van onze 5 favoriete tools.

[qodef_single_image enable_image_shadow="no" image_size="full" image="83842"]
[qodef_single_image enable_image_shadow="no" image_size="full" image="83843"]

De eerste is de Giffin Grip. Welbekend onder pottenbakkers, maar misschien heb jij wat meer achtergrond nodig. Het zit zo: nadat we uit klompjes klei onze stukken hebben gedraaid, laten we ze even drogen voor we ze verder afwerken. Dat afwerken gebeurt door de stukken af te draaien. Daarvoor moet je het precies op het midden van je draaischijf plaatsen én daar houden. Dat vergt wat oefening, maar de Giffin Grip is een grote hulp om zonder veel moeite af te draaien.

 

Mijn mama heeft van ons twee het meeste geduld en oog voor detail. Zij neemt dus het merendeel van het afdraaiwerk voor haar rekening. Op de foto rechtsboven zie je de twee tools die zij daarvoor het meest gebruikt. De grote gebruiken we om de vorm te accentueren. Het kleintje helpt ons om het stuk een mooi glazuurrandje te geven.

[qodef_single_image enable_image_shadow="no" image_size="full" image="83846"]
[qodef_single_image enable_image_shadow="no" image_size="full" image="83845"]

Mijn ultieme favoriet tijdens het draaien is bovenstaande lomer van Mudtools. Met een lomer kan je je object al mooi afwerken zodat jij (of je moeder) minder werk hebt bij het afdraaien. Ze komen in verschillende diktes: de gele is de medium, de rode is wat slapper en de groene veel harder.

 

Ik heb de meest bijzondere high tech tool voor het laatst bewaard: vodjes. 🥳 Want geloof mij, je kan niet genoeg vodjes hebben in een keramiekatelier. Klei kruipt overal tussen dus alles is altijd vuil. Zie je vodjes ergens in afslag slaan, sla ze in. Als keramist heb je altijd een verse vod nodig.

Bedankt om te lezen! Ben je nu benieuwd hoe we te werk gaan? Check hier ons proces.