Het is een toeval van de taal, maar lente is naast een prachtig seizoen ook Latijn voor langzaam. Wij vinden het voorjaar perfect om ons even te resetten en opnieuw met aandacht traag te leven. Dieren verschijnen langzaam uit hun winterslaap om zich te warmen aan de zon en wij werpen ook dag na dag een wintervacht van jassen en dikke truien af om een koffietje te drinken in het zonlicht.

[qodef_single_image enable_image_shadow="no" image_size="500x500" image="84187"]
[qodef_single_image enable_image_shadow="no" image_size="500x500" image="84188"]

1. Haal verse bloemen in huis

Die dappere bloemen die het seizoen aankondigen door soms hun hoofdjes zelfs door de sneeuw naar omhoog te steken: de voorjaarsbloeiers zijn er! Koop narcissen, tulpen of hyacinten op de markt of oogst ze zelf in een plukweide. Wij houden ervan om thuisgekomen die prachtige bloemen in een vaas te schikken en alle lentegeuren op te snuiven.

2. Nieuw seizoen, zelfde wandeling

Soms krijgen we het gevoel dat we alle wandelingen in onze buurt al zo vaak gedaan hebben. Gelukkig ziet in een nieuw seizoen de omgeving er helemaal anders uit. Kies dus eens je favoriete wandelingen uit de herfst uit en ontdek hoe de lente alles er anders laat uitzien. De bomen krijgen voorzichtig jong, groen blad, er komen wilde voorjaarsbloeiers piepen en hopelijk is er een stralende lentezon. Als je echt wil zien hoe snel het landschap kan veranderen, neem je er even je foto’s van afgelopen herfst bij. Wat een verschil, niet?

3. Maak een moestuin

Heb je al eens een half uur boven een schaaltje aarde zitten kijken hoe een zaailing langzaam zijn kopje opricht? Dat is vertragen. Of je nu een grote tuin of enkel een balkon hebt, probeer eens wat kruiden en groenten te laten groeien. Als je met al je aandacht gaat zaaien, verspenen en onkruid wieden, vergeet je dat er een wereld bestaat buiten jezelf en je moestuin.

[qodef_single_image enable_image_shadow="no" image_size="500X500" image="84190"]
[qodef_single_image enable_image_shadow="no" image_size="500x500" image="84189"]

4. Maak je winternestje schoon

Sommige mensen hebben maar een zonnestraal nodig om eindelijk hun rommellade te tackelen. We vinden het zelf ook fijn om met frisse energie ruimte te maken voor iets nieuws. Laat je inspireren door Less is Now, de nieuwe docu van The Minimalists op Netflix, en zet alvast een kringwinkeldoos klaar in je gang voor elk overbodig item dat je tegenkomt.

5. Natuurmeditatie

Niets gezelligers dan ‘s winters in je warme huis te mediteren. Maar nu het buiten opwarmt, kan je je laten meevoeren met de achtergrondmuziek van vogels, wind door de bomen en in de verte het geluid van verkeer. Zet je voeten op de blote aarde voor een hechte connectie met de aarde. Misschien helpt deze meditatie je op weg?